A Ryanair nem fog kérni oltási igazolást az EU-n belül repülő utasoktól

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A Ryanair nem fog kérni oltási igazolást az EU-n belül repülő utasoktól

Feltöltve: 2020-11-29

A Ryanair, ír légitársaság kijelentette: az EU-n belüli járatain utazóknak nem lesz szükség Covid-19 elleni oltás igazolásra.

Az Irish Times lap jelentése szerint a Ryanair légitársaság nem fogja követi a Qantas példáját, amely légicég hamarosan meg fogja követelni az utasoktól, hogy igazolják, beoltották őket Covid-19 ellen.

A szabad mozgás uniós garanciáira hivatkozva a Ryanair azt mondta, hogy az unión belül nem lesz szükség oltásigazolásra, és a karanténkorlátozásokat jövő év tavaszáig fel lehet oldani.

"Az EU-n belüli szabad mozgás rendszere alapján úgy gondoljuk, hogy a karanténkorlátozásokat 2021 tavaszán megszüntetik, amint rendelkezésre áll hatékony oltóanyag a magas kockázatú csoportok védelme érdekében a Covid-19 ellen" - mondta az Irish Times lap szóvivője.

Az EasyJet szintén megerősítette a lapnak, hogy nem tervezi utasai számára oltásigazolástól függővé tenni a repülést. Az Aer Lingus szerint viszont a gyors antigénteszt rendszer lesz a legmegfelelőbb megoldás.

A Qantas vezérigazgatója, Alan Joyce volt az első légitársaság-vezető, aki bejelentette, hogy cége Covid-19 elleni védőoltás igazolását fogja kérni utasaitól, az országon belüli járatok kivételével, és arra számít, hogy más légitársaságok is követik ezt a példát.

"Megváltoztatjuk az általános szerződési feltételeket, hogy a nemzetközi utazóktól is megkövetelhessük az oltási papírokat, mielőtt felszállnak a repülőgépünkre" - mondta Joyce.

Közben többen is azt javasolják, hogy a Covid-19 elleni vakcinához kössék az utazást, köztük Luke O’Neill, a dublini Trinity egyetem professzora, aki azt javasolja, hogy az injekciót elutasító embereket a légitársaságok és a kompjáratok zárják ki az utazásból.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz azokkal, akik vonakodnak beadatni az oltást, és félnek annak ismeretlen mellékhatásaitól is, O'Neill azt mondta: "be kell oltani a lakosság 70 százalékát, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy legyőztük ezt a vírust".

'Az ír lakosság 57 százaléka vallotta azt, hogy bevállalnák az oltást... Úgy gondolom, okosnak kell lennünk ezzel kapcsolatban... Mivel ez egy új dolog, és némelyeket szorongással tölt el' - tette hozzá.

Jóslata szerint oltás nélkül nem lehet majd utazni, így az embereket erőszak nélkül rá lehet majd venni, hogy beadassák maguknak ezt az ismeretlen vakcinát.