Albánia - a váratlan csodák országa

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Albánia - a váratlan csodák országa

Feltöltve: 2018-06-03

Hihetetlen, hogy még 2018-ban is alig tudunk valamit erről a tőlünk mintegy egy órányi repülőútra lévő balkáni országról. Pedig Albánia túl a bunkereken, Teréz Anyán és a maffián rengeteg mindent tartogat számunkra.

Az elmúlt években az albán gazdaság rohamos tempóban fejlődött, ennek főként a turizmus az oka, amely 502%-os növekedésével az egész európai régiót elhagyja. Szerencsére a vezetés és a turizmusban érintettek felmérték az igényt és igazodtak is hozzá: Albánia mára egy modern, színes és izgalmas, ugyanakkor biztonságos országgá nőtte ki magát.

De lássuk, mi mindent tartogat nekünk akár csak egy 4-5 napos kiruccanás is!

Tirana
Az albán főváros igazi pezsgő hangulatú desztináció, amely kicsivel több, mint egy órás repülőúttal közelíthető meg Budapestről a legegyszerűbben. A város még jól őrzi az elmúlt évtizedek hangulatát, amely visszaköszön ránk a monumentális terekről, elhagyatott épületekről, vagy éppen a korhű betonházakról.

Mégis teli van élettel! A belvárost mára ellepték a jobbnál jobb éttermek és kávézók, esténként szinte vibrál a központ: a tereken gyerekek játszadoznak, a kiülős helyek dugig, miközben a kis utcákon kavarog a halpiac és az egzotikus fűszerek illata. Ezt a kulturális sokszínűséget láthatjuk utcáról utcára, hiszen megfér egymás mellett a mecset és a szivárványszínű zászló az Operaházon, míg épp 30-40 közmunkás segítségével borítják virágba az egyetem melletti sétányt.

A városban – amint az az országra úgy általában jellemző – kaotikus a forgalom, így autóval csak akkor közlekedjünk itt, ha kellően hidegvérűek vagyunk és teljes körű biztosítást kötöttünk. A parkolás is amolyan balkáni megoldás: keress egy parkoló őrt és beszéld meg vele, hogy mit szeretnél.

Mindezek ellenére Tirana rengeteg izgalmas látnivalót, bódító fűszereket, ínycsiklandozó fogásokat és remek napokat kínál nekünk. De ne ragadjunk le a fővárosnál. Pattanjunk buszra, vagy épp béreljünk ki egy kocsit és irány a tenger!

Durrestől Vlora-ig
Durres csupán félórányi autóútra fekszik a fővárostól, így ha két napnál többre érkeztünk Albániába, semmiképp se hagyjuk ki! Albánia második legnagyobb városa jelentős kikötőhely, ráadásul hosszan elterülő tengerparti sétánya ideális kipihenni a városi nyüzsgést.
Kisgyerekes családok számára is remek úti cél, hiszen gyorsan és könnyen elérhető, a klíma kiváló és bővelkedik történelmi látnivalókban is, pl. a 2. századból származó Amfiteátrummal.

Ha van módunk, hajtsunk tovább Vlora felé! Ez a bájos városka pálmafákkal borított sétányával csalogatja a tengerparton andalogni vágyókat! Remek éttermek és kiülős helyek szegélyezik a partot, amely hosszasan terül el az Adriai- és a Jón-tenger találkozásánál. A festői látványt tovább fokozza, hogy a várost a szárazföld felől a Himare-hegység lankái ölelik. Ha valaki nem akar tovább autókázni, de mégis szeretné élvezni a tenger felejthetetlen ’görög-kék’ színeit, akkor itt megtalálja a számítását.

TIPP: Ha csak néhány napra érkeztünk Albániába, vagy kisgyerekes család vagyunk, akkor idáig könnyűnek mondható a terep. Bár az albánok szerint autópálya és autóút vezet idáig, ne lepődjünk meg, ha időnként szembesétál velünk egy szamár, átszaladgálnak az úton keresztbe, vagy, hogy minden 50-100 méteren ül egy gyümölcsárus.
Ezek itt a közlekedés teljesen megszokott, szerves részét képezik.


Milliónyi hajtűkanyar ajándéka – Sarande
Azok számára, akik úgy döntenek, hogy levezetnek Sarande-ig a tengerpart mentén, nem lesz egyszerű a feladat. Mégis megéri ezt az utat választani, mert a látvány olyan pazar, hogy mindenért kárpótol. Meredek, tengerbe boruló sziklafalak mentén, vékony kis hegyi úton kanyargunk egészen az albán Monaco-ig, ahonnan már alig fél órás hajóúttal átkelhetünk a görög Korfu-szigetére.
Ne izguljunk azon, hogy hol álljunk meg szusszanni: Albániában minden kanyar után található egy útszéli kis fogadó, amely frissen pörkölt kávéval, hideg üdítővel és kockás abroszos vendéglők autentikus menüjével várják a betérőket. Mindig, minden kávézóban férfiak ücsörögnek és vitatják meg az élet nagy dolgait – ez szinte elengedhetetlen kelléke az albán romantikának. Az emberek barátságosak és bár nem mindenhol beszélik az angolt, göröggel és orosszal például könnyedén boldogulhatunk. Ha ezekkel a nyelvekkel viszont mi nem vagyunk komfortosak, semmi gond: a nemzetközi mutogatás mindenre megoldás és az albánok nagyon kedves, vendégszerető népség!

Amikor a telefon is átvált görögre
Sarande valóban Monaco-ra emlékeztet, csak afféle balkáni köntösbe burkolva: romos házak, fekete ruhás nők, cigarettázó férfiak és burek illat jellemzi.
A félköríves karéjban elterülő tengerparti sétány mentén remek kiülős helyek várják, hogy felfrissítsük magunkat egy jó halétellel, vagy puha és foszlós pékáruval. Ücsörögjünk itt néhány órát és nézzük, miként él a város: hogy jönnek-mennek a turisták, miként rugdossák az apró köveket a gyerekek, hallgassuk a kaotikus forgalom lármáját és gyönyörködjünk a hajókban. Ha pedig már itt járunk és van egy napunk kirándulni, akkor mindenképp keljünk át Korfu-szigetére, ahová szinte óránként indulnak a hajójáratok. Egyes irodák egész napos programokat is kínálnak, idegenvezetéssel és friss tengeri csemegével a hajókon.

Bora Bora Európában?
Igen, méghozzá Albániában! Ksamil az a hely, ahová ha egyszer ellátogatunk, mindig vissza szeretnénk jutni. Szinte beleég a retinánkba az a türkizkék víz és fehér homokos part, amelyet ez a kis földi paradicsom kínál nekünk.

TIPP: Kb. 30 euróért már akár 2 éjszakára is foglalhatunk 2 főre apartmant, alig 5 percnyi sétára a parttól. Szépen felújított szállások sora vár minket, amelyek nem csak tiszták, de barátságosak is, akárcsak a szállásadók. Nem kell tehát mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha itt szeretnénk eltölteni egy hetet. Ksamilban semmi más dolgunk nincs, csak feküdni a parton, élvezni a remek éttermek és szórakozóhelyek sokaságát és megmártózni a frissítő habokban.

Ha pedig igazi, felejthetetlen romantikára vágyunk, akkor napközben béreljünk egy motorcsónakot (kb. 20 euró/20 perc) és csónakázzunk be a kis lakatlan szigetek közé. Este hét óra tájban foglaljuk el helyünket egy kellemes asztalnál, ahonnan ráláthatunk a naplementére. Az arany sugarakkal lebukó nap olyan lenyűgöző módon köszön el tőlünk, hogy azt kívánjuk majd: bárcsak örökre itt maradhatnánk!

2000 méteres csúcsok közt
Monumentális magasságú hegyek között visz az út Tiranába vissza, ha nem a tengerparti szerpentint választjuk. Bár itt kissé egyszerűbbnek tűnnek az útviszonyok, azért kanyarokban és magasságokban itt sem lesz hiány. Utunkat türkiz színű folyók és lélegzetelállító hegycsúcsok tarkítják, olyannyira, hogy végül azon morfondírozunk majd, mikor kellene visszajönni egy kis hegymászásra, vagy barlangi túrára!

TIPP: A tengerpart melletti utat csak akkor vállaljuk be, ha reggel indulunk, mert kb. 25-40 km/órás sebességgel tudunk haladni, így Tirana és Ksamil között 6-7 órás lesz a menetidő. Amennyiben ezt gyorsabban szeretnénk megtenni, érdemes az SH2-es belső utat választani. Nem kevésbé szép, mint a tengerparti szerpentin, de 4-5 óra alatt teljesíthető.

Albánia tehát igazi fel nem fedezett gyöngyszem, tőlünk alig pár száz kilométerre. Mindenképp célszerű a következő néhány évben meglátogatni, amíg az árak ennyire barátiak, a tömegturizmus nem éri el, de látványában és hangulatában már most is páratlan élmény!
  • 

    Téma szerint

    • Már Albániába is utazhatunk


      Nemrégiben jelent meg az Adria Tours új katalógusa, amelyben – a már hagyományos montenegrói utak mellett - albán úticélok is szerepelnek.

  • 
  • 
  •