TOP 12 strand a Balatonnál

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

TOP 12 strand a Balatonnál

Feltöltve: 2018-07-09

A Balatoni Szövetség 2018-ban is meghirdetett a a Kék Hullám Zászló Strandminősítési versenyt, melyre évről évre egyre több a nevező. Idén - a tavalyi évhez hasonlóan - újra egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezettek, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát. De kiderült az is, melyik a legzöldebb és a legsportosabb strand a tó környékén.

A Balaton környékén mintegy 90 strand van, közülük idén nyáron már 34 indult a rangos elismerésért, a Kék Hullám Zászló Strandminősítésért, melyet 14 alkalommal hirdettek meg. A nevezett strandok egytől ötig kaphattak csillagokat, emellett több kategóriában is versenyezhetnek: tavaly óta kiosztásra kerül például a Balaton "legzöldebb" strandja díj is.

A vizsgálatra június 18. és 21. között került sor, ekkor a bizottság körbejárta a nevezett strandokat. Vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Minősítették a strandi vendéglátóhelyeket és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző).

A minősítésbe számos szervezetet vontak be: képviseltette magát a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus szövetsége, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatósága és a Hermann Ottó Intézet is. A végső sorrendet péntek délelőtt hirdették ki:

Öt csillagot kaptak:
Vonyarcvashegy Lidó strand
Balatongyörök Községi strand
Gyenesdiás Diási Játékstrand
Szigliget Községi strandfürdő
Balatonfüred, Kisfaludy strand
Alsóörs Községi Strand
Balatonfüred, Esterházy strand
Csopak, Községi strand
Keszthely Városi strand
Balatonalmádi Wesselényi Strand
Balatonberény Községi Strand
Balatonföldvár Keleti Strand

Négy csillagot kaptak:
Keszthely Libás strand
Balatonudvari Fövenyesi strand
Balatonudvari Községi strand
Balatonmáriafűrdő Központi Fizető strand
Zamárdi Nagy strand
Révfülöp Császtai strand
Ábrahámhegy Községi Strand
Balatonfűzfő Fövenyfűrdő
Balatonakali Községi strand
Balatonlelle Napfény strand
Siófoki Nagystrand
Zánka Községi Strand
Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand
Fonyód, Panoráma strand
Badacsonytomaj Badacsony strand


(forrás: Pénzcentrum)